Coaching Comunicatiu : treballes amb gent estrangera ?Com a Coaching en Comunicació he posat en pràctica algunes tècniques per intentar millorar la sinergia en grups de treball amb estrangers des d’un punt de vista nodal : potser vius a Catalunya i la feina és aquí, però pels estrangers, tu també ets “estrany i diferent”.

Treballar amb gent estrangera és un repte d’adaptabilitat. Llengües diferents, cultures diverses, religions i per tant tradicions i cosmovisions “estranyes”… amb tot plegat cal trobar uns espais comuns que provoquin treballar bé a l’equip.

He tingut experiència en feina amb estrangers : africans, sud-americans, europeus, musulmans, cristians, llengües pont i llengües pròpies, festes de la societat on es treballa, festivitats dels que venen de lluny…

Per tant, cal adaptar-nos a tothom per potenciar un equip multicultural i multidisciplinar. Algunes de les eines que he usat en les meves experiències laborals han estat:

  • Pont Lingüístic : deixant de banda la comunicació amb les llengües com l’anglès, has provat de conèixer paraules o expressions en holandès ?, romanès? Xinès? Fullah? … no és necessari que siguis un poliglota absolut, però una de les coses que més ens apropen als humans és escoltar paraules de la llengua materna en països llunyans… pensa com et sentiries si treballessis a Melbourne i un company et digués “ bon dia”. Et sentiries millor, evidentment. Aquesta és la funció del Pont Lingüístic : apropar-te a l’estranger, fer-lo sentir que el considerem “un dels nostres”. L’equip de treball guanyarà en solidesa.
  • Ús Calendari : t’has preguntat quines festes grosses tenen al país del teu company o treballador estanger ? Potser avui és la seva Diada Nacional. Això implica que els coordinadors d’aquest equip han de conèixer alguna cosa més que el nom i la nacionalitat del seu treballador. L’exemple més evident seria que treballessis amb  un francès i el felicitéssiu el 14 de juliol, festa nacional de França. Aquesta tècnica permet que els membres de l’equip es coneguin més i que valorin les diferències com un fet que suma.
  • Connectors : un ciutadà estranger està sotmès a un estrès específic, la solitud i l’aïllament, si més no en els primers mesos de la seva residència. Sense pressionar-lo ni voler ser el seu guia social, un bon equip haurà d’animar-lo  a que visiti la ciutat i a descobrir grups d’interès. Depenent del seu nivell socio-cultural és evident que tindrà més afany i més interessos, però és bo que ell sàpiga que algú dels seus companys de treball és un “connector”, algú que li informa dels llocs a descobrir o dels clubs socials o esportius. Heu parat a pensar si el vostre company estranger li encanta el ciclisme ? I si l’informeu dels clubs i que ell mateix pregunti ?  Aquesta tècnica està lligada a la qualitat de vida més enllà del sou i del càrrec. Si l’estranger s’integra més enllà de la feina serà un company que aportarà tot el seu potencial laboral a l’equip.

 

Foto: Openphoto (E. Salé) Coaching : Ets un aturat major de 40 anys ? Què podem fer ? (8) Faré de Moderador en un debat sobre models d’educació escolar
Coaching : Ets un aturat major de 40 anys ? Què podem fer ? (8)
Faré de Moderador en un debat sobre models d’educació escolar

Reply