Una nova reflexió dels processos d’integració d’eines digitals a les pimes del territori. Ara, però, focalitzo la part humana del procés de transformació digital. Perquè les persones són les que han d’acceptar, han de voler i han d’aprendre les capes tecnològiques.
I com tot, n’hi ha que són ràpides en adaptar-se, i d’altres que són lents i, fins o tot, reacis a modificar els hàbits digitals (i això passa més sovint del que us penseu a les pimes del nostre territori, per exemple passar d’Outlook a Gmail de Google, o a l’inrevès). Per això, tot consultor ha de distingir-los i preparar els arguments pels uns i pels altres, i això abans d’engegar la transformació digital.
Si a una pime hi trobem persones ràpides en assimilar, un consultor tecnològic els formarà de manera que ells, al seu torn, puguin ajudar als més lents. En definitiva, és aprofitar el factor humà de col·laboració i d’imitació entre els membres d’un equip. Amb això, el consultor pot focalitzar els esforços en els que van més lents.
I davant els més reacis?, és a dir, els que tot i tenir rapidesa per adoptar una nova capa tecnològica, mostren rebuig a donar el pas… El consultor haurà d’argumentar cada pas amb paciència, i celebrar tots els passos que facin al procés de transformació digital. El pitjor és abandonar aquest col·lectiu perquè, de fer-ho, poden crear una mena de front contrari a la incorporació de la nova eina digital.
En definitiva, una pime pot apostar per treballar amb un nou CRM, o ERP, o amb un nou software de facturació. La tecnologia és neutre, els qui la fem avançar a grat, o a desgrat, som les persones. I al respecte, un bon consultor tecnològic també ha de tenir molta empatia, i aquesta capa és 100% humana, oi?
Foto d’ús lliure: @Tima Miroshnichenko (Pexels.com)
hashtag transformaciódigital hashtag googleencatalà hashtag google hashtag consultorsTIC