El referent Genís Roca va publicar, ara fa un parell de mesos, un article en el qual exposava això: “No obté respostes qui posseeix les dades, sinó qui sap fer les preguntes”. Els que treballem a tocar les pimes del territori ens trobem, força sovint, amb els seus dubtes davant l’arribada de les eines d’IA i les de transformació digital com Google Workspace, Office, i d’altres.
Dóna igual si les pimes treballen amb un Excel, un Full de Càlcul de Google, o qualsevol programa tipus CRM. Les dades les tenen. Però, com a consultors i assessors, com els podem ajudar a fer les preguntes amb les quals millorar les anàlisi de les dades? I això significa generar nous quadres de pensament.
Per exemple: saps quins són els millors clients, o els que més et facturen per any? Sabries dir quins trets comuns tenen?, i així fins que els membres de la pime “entren en un nou quadre”. Per fer fàcil l’exemple, revisant les dades, trobem un patró: els clients que facturen entre 30 i 40 mil euros l’any són d’una comarca determinada.
A partir d’aquí, les “noves preguntes” perquè la pime arribi a una conclusió i unes accions que l’impulsi a partir del joc pregunta-resposta basada en les dades obtingudes.
Qui treballa com a consultor, assessor o doni suport tecnològic, i especialment els que treballen amb les pimes del territori, també hem de saber impulsar les preguntes necessàries per ajudar als clients a millorar el trànsit per la transformació digital. No és només assessorar sobre un programari o eines digitals.
Ara bé, la transformació digital és tot un procés en el qual uns van molt ràpid, d’altres són més lents, i fins i tot, parafrasejant el bo d’Astèrix, n’hi haurà que resistiran, ara i sempre, a l’invasor anomenant IA… 😃
Foto d’ús lliure: @Christina Morillo (www.pexels.com)